dinsdag 31 mei 2011

De wand

Koshino, afbakening, harmonie en leiding

De wanden

Dhr. Ando is duidelijk geinspireerd door de verschillende mogelijkheden die hij met wanden wil benutten, wanden kunnen mensen leiden. gebieden scheiden, maar ook verenigen en harmonie scheppen. In dit bericht wordt dat aan de hand van voorbeelden weergegeven.

Harmonie
Harmonie schept Tadao Ando door het verzinken van een wand in de grond, zoals bijvoorbeeld bij het Koshino house en in mindere mate bij de church on water. geleidelijk aan word de wand omhooggetrokken uit de helling, net zo geleidelijk als de helling (natuur) omhoog loopt.

Scheiding
De meest voorkomende en voor de hand liggende functie van wanden is het afbakenen van een terrein, ook dit is uitermate duidelijk weergegeven bij het Koshino House en de church on water.

Leiding
Een wand geeft in nagenoeg alle projecten van Tadao Ando leiding aan de mens, de mens word door wanden naar de climax geleid die volgt in een gebouw. hieronder zijn een aantal voorbeelden gegeven waarbij de wanden leiding geven terwijl ze op een verschillende manier zijn gepositioneerd.

Het idee van de wand.
De wanden van Ando worden met de hand gemaakt. Dit is aan het grillige relief terug te zien. De maten van de blokken in de wand komen van de tatami mat.
Neuss, leiding door wanden
Fuku House, leiding door wanden






Na aanleiding van de belangrijkste aspecten van Tadao Ando is bovenstaande maquette gevormd. Deze maquette was nog te druk en letterlijk als utopisch model.
Met de volgende analyse proberen wij een betere en duidelijker utopisch model te maken.

Spannings veld dat een routing creerd

Door de plaatsing van de wand ontstaat er een spanningsveld tussen de natuur en de bewoonde wereld.
Het water geeft een weerspiegeling van de betonwand. Dit effect ontstaat doordat het licht op de wand een reflectie geeft.
Je wordt door de plaatsing van de wand ten opzichte van het water volgens een bepaalde route gestuurd.

Ando plaatst de wanden zou, dat de ruimte optimaal benut wordt. Dit creert weer een spannings veld tussen natuur/aarde en het gebouw. Dit concept dient niet te letterlijk genomen te worden als het gaat over aarde of natuur. Zie het idee van het Azuma house. Het totale grond oppervlak wordt gebruikt, maar de omgeving is een druk bebouwde wijk. Toch ontstaat de spanning door de drukke stad vs het kale rustige gebouw.

Maximale ruimte gebruik

Ando gebruikt licht als duidelijke scheiding. Dit wil zeggen dat de wanden bijvoorbeeld verlicht worden en dat deze de afbakening van de ruimte beinvloedden. Ook wordt door het licht gebruik binnen en buiten extra benadrukt.
Nog een concept van licht gebruik van Ando, is het nabootsen van de natuur. Door middel van bijvoorbeeld spleten in de muur. Deze geven dan het effect van licht dat door de bomen straalt.

Strijklicht

Effect strijklicht


Met de bovenstaande verduidelijkingen zijn wij opnieuw gaan kijken naar een utopisch model. Het onderstaande model geeft de visie van Tadao Ando weer.

1. Birdview

2. Boven aanzicht

3. Vooraanzicht

4. Het geleidende effect van de muren en het licht wat de structuur van de wand benadrukt

5. De spanning van de muur met de natuur
Uitleg utopie
De groene bergen stellen de natuur/aarde voor. Deze massa gaat zijn eigen gang en is niet door de mens gecreerd. Vervolgens zet Ando een wand in de berg. Dit hakt het bestaande gebied in stukken. Hierdoor ontstaat er een grote spanning tussen mens en natuur. De natuur wordt door Ando met rust gelaten waardoor hij de wanden het ritme van de natuur laat volgen. De mens wordt van de natuur gescheiden doormiddel van een rechte wand. Deze wand is recht omdat de mens alles aanpast naar wens en de ruimte zo nuttig mogelijk wil gebruiken. Een rechte muur neemt nou eenmaal minder ruimte in beslag, en geeft geen loze ruimtes.
De stad wordt weergegeven door een drukke collage.

De wanden sturen de mens een bepaalde kant in. Dit effect wordt versterkt door het strijklicht langs de wanden. Je wordt als het waren naar binnen gezogen. Het licht versterkt ook de voor Ando zo kenmerkende structuur van zijn wanden. (De ambacht en traditie spatten er vanaf)  Door het water aan het einde van de routing, worden de wanden en het dak nogmaals weerspiegeld. Dit geeft  het idee dat de tunnel langer is dan deze eigenlijk is, en trekt vervolgens ook weer het groen van de natuur naar binnen..


dinsdag 24 mei 2011

Meditatieruimte UNESCO

Gebouw

mijn tweede gebouw dat analyseer is de Meditatieruimte op het terein van UNESCO. Dit is een gebouw dat in 1995 is gebouwd is ter ere aan het 50 jarig bestaan van UNESCO. En het idee achter het ontwerp is da het een gebedsruimte voor de vrede in de wereld en die religieuze en etnische tegenstellingen moest overbruggen.
Locatie

de lokatie is zoals gezecht midden in

Jaar

Analyse

Bron

maandag 9 mei 2011

Azuma house





Het princiepe van deze maquette is het weergeven van de herhaling van vormen/ maten door Ando.

Maquette model bovenaanzicht
Maquette model birdvieuw


Maquette model vooraanzicht
 Licht is een belangrijk aspect in de ontwerpen van Ando. Deze drie foto's hieronder zijn een weergave van het licht effect dat Ando in het Azuma house gebruikt.


Maquette bridvieuw.
 De vloer werkt als spiegel voor de beton wand. Het licht van de wand kan hierdoor weerkaatsen op de vloer en verlicht zo de ruimte verder.

Bovenaanzicht maquette

2e bovenaanzicht maquette

Een nieuwe variant op het vorige idee.




Herzienning vorige twee maquettes.





Church on water


Koshino house



Bijschrift toevoegen


Deze afbeelding symboliseerd de lichtinval van de hal van het 
Koshino house

vrijdag 6 mei 2011

Koshino house

Het Koshino house is een bijzondere villa, geschikt voor een groot gezin met 6 kinderen (te zien aan de  identieke slaapkamers). Het gebouw bestaat uit drie verschillende volumes die diep zijn verzonken in de grond. hiermee wil Ando bereiken dat hij een bepaalde verbintenis schept tussen de grond en zijn bouwwerk.

2 Volumes
In eerste instantie is het Koshino house ontworpen met 2 rechthoekige (relatief eenvoudige) hoofdvolumes. Die met elkaar verbonden zijn door een ondergrondse hal. In 1983/1984 is er een gedeelte aan het huis gebouwd wat zorgt voor een duidelijke hiërarchie binnen het gebouw. Door de afwijking van de vorm van de ronde aanbouw ten opzichte van de rechthoekige vorm van de twee andere volumes. Deze relatief eenvoudige hoofdvolumes zijn kenmerkend voor Ando, zijn gebouwen zijn op het eerste oog eenvoudig vormgegeven, wat de binnenkant van het gebouw misschien nog wel bijzonderder maakt. Vaak kiest Ando ervoor om door zijn eenvoudige volumes een lange bijzondere verkeersruimte te creëren. Zo ook in het koshino house.
De entree bevind zich op de eerste verdieping die je frontaal benaderd, vervolgens word je met een trap naar beneden gevoerd naar het wooongedeelte, om vervolgens door een ondergrondse gang de weg te vervolgen naar de rest van de slaapkamers. die allemaal exact hetzelfde zijn. Ook kenmerkend voor Ando is deze repetitie van afmetingen.
Licht
Een heel belangrijk aspect binnen het ontwerp van het Koshino house is het licht. Ando heeft door de sparingen in de wanden een avontuurlijke en bijzondere verkeersruimte gecreëerd.
Conclusie
Al met al lijkt het ons duidelijk dat in het Koshino house heel duidelijk de belangrijkste visie van Ando weergeeft. 
Duidelijk is de verbintenis met de omgeving van het gebouw. Door middel van de verzonken volumes in de grond.
Bovendien is het Ando bij dit project wederom gelukt om een gebouw te realiseren met abstracte vormen, maar met een avontuurlijk looppad erdoorheen, wat hij bereikt door het bijzondere gebruik van licht.

Azuma house

Gebouw

Het gebouw is compleet opgebouwd uit beton, en beslaat het hele perceel. Beton is de bekende constructie vorm van Ando.
Voorgevel van het Azuma house


Locatie

Het gebouw is gevestigd in Osaka Japan.

Jaar

Bouwjaar 1976

Analyse

Het doel van het Azuma huis is volgens Ando
"to introduce a question on the inertia that has invaded human dwellings."
wat wil zeggen "een vraag introduceren over de traagheid die is binnengevallen in het menselijke wonen."

Door een uiterst zorgvuldige positioneren blijft er geen rest ruimte over. Alle ruimte die Ando tot zijn beschikking heeft gebruikt hij.

Als je in een opslag naar de omgeving kijkt zal het Azuma house meteen opvallen. Niet zo zeer om de ruimte, maar door het gebruikte materiaal. De omliggende woningen zijn opgebouwd uit beton of een ander bouwmateriaal, maar zijn verder nog bewerkt. en het Azuma house is opgebouwd uit beton dat onbewerkt is. Het is een massief beton vlak van boven tot onder.
Er is maar een opening en dat is de opening om het huis binnen te gaan. Dit geeft meteen een benauwd gevoel.
Het gebruikte materiaal wordt in zijn waarde gelaten door dit verder niet meer te bewerken. Hierdoor zijn de conus gaten in het beton terug te zien. Dit geeft een onafgewerkte uitstraling.
Als het regent zorgt deze onafgewerkt uitstraling voor een extra sobere look.

Eenmaal binnen is duidelijk te zien dat de woning eigenlijk uit drie gelijke blokken bestaat. Een duidelijk gebruik van repeterende volumes.
Doorsnede met kamer indeling en licht princiepe

De blokken zoals hier boven te zien is zijn zeer minimalistisch opgebouwd. er zijn geen extra elementen toegevoegd buiten de hoofdmassa. Op scheidingen voor de badkamer en het toilet na.

De maten van het huis zijn gebasserd op de japanse tatami mat.

Japanse Tatami mat
Hieronder staan schetsen die gebruikt zijn voor de bouw van het Azuma house.




Doorsnede weergave van volumes
Het daglicht valt binnen doormiddel van de opening tussen de twee volumes in. Dit licht weerkaatst op het beton en verlicht zo de ruimte. Dit geeft minimaal licht binnen. Savonds valt er geen daglicht binnen. dan komen er door vierkante openingen rode lichtstralen naar binnen. Dit licht heeft alleen de functie dat je kunt zien waar je loopt. Een uitgebreide uitleg hiervan is te zien in de link bij de conclusie.


Opening waar door het licht naar binnen dringt

Effect van het lichtval. Er moet bijverlicht worden met kunstlicht.

Conclusie analyse:
Tadao Ando staat erom bekend dat hij speelt met wind, water, aarde en licht. Het aspect licht is in het Azuma house duidelijk terug te vinden. De andere elementen zijn niet terug te vinden. Ando maakt gebruik van de beschikbare ruimte. Hij zorgt er voor dat het gebouw puur functioneel is en zal geen extra elementen bevatten. Deze uitstraling van functionalisme wordt doorgevoerd door het gebruik maken van alleen maar beton. Dit product wordt in zijn eenvoud gelaten.

In deze link is goed het gebruikte princiepe van licht te zien.

Het gebruik van licht door Tadao Ando.
Ando staat bekend om het gebruik van de elementen wind, water, aarde en licht. Zoals eerder al aangegeven is vooral het element licht sterk aan wezig in het Zuma house. Op het eerste gezicht zou je dit niet zeggen, omdat het afgesloten is van de buiten wereld. Maar door het gedeeltelijke open dak lost Ando het gebrek aan licht op.
Het princiepe van het licht gebruik is te zien in de link boven deze alinea.

Overdag schijnt het licht van de zon door de opening in het dak naar binnen.
Hieronder is een impresie te zien.

Daglicht impresie
Savond's kan geen zonlicht meer binnen vallen. Ando bedacht hierop de rode lichten in de wanden. Deze zijn niet hinderlijk als men wil gaan slapen, maar geven voldoende licht om te zien waar men loopt. Als er buiten op het terras gerecreerd wil worden dienen de vuurvliegjes als verlichting. Deze vuurvliegjes dienen ook minimaal als lichtbron voor binnen.
Nachtlicht impresie



Bronnen
Informatie van onderstaande links.


Afbeeldingen
Google/afbeeldingen