vrijdag 6 mei 2011

Azuma house

Gebouw

Het gebouw is compleet opgebouwd uit beton, en beslaat het hele perceel. Beton is de bekende constructie vorm van Ando.
Voorgevel van het Azuma house


Locatie

Het gebouw is gevestigd in Osaka Japan.

Jaar

Bouwjaar 1976

Analyse

Het doel van het Azuma huis is volgens Ando
"to introduce a question on the inertia that has invaded human dwellings."
wat wil zeggen "een vraag introduceren over de traagheid die is binnengevallen in het menselijke wonen."

Door een uiterst zorgvuldige positioneren blijft er geen rest ruimte over. Alle ruimte die Ando tot zijn beschikking heeft gebruikt hij.

Als je in een opslag naar de omgeving kijkt zal het Azuma house meteen opvallen. Niet zo zeer om de ruimte, maar door het gebruikte materiaal. De omliggende woningen zijn opgebouwd uit beton of een ander bouwmateriaal, maar zijn verder nog bewerkt. en het Azuma house is opgebouwd uit beton dat onbewerkt is. Het is een massief beton vlak van boven tot onder.
Er is maar een opening en dat is de opening om het huis binnen te gaan. Dit geeft meteen een benauwd gevoel.
Het gebruikte materiaal wordt in zijn waarde gelaten door dit verder niet meer te bewerken. Hierdoor zijn de conus gaten in het beton terug te zien. Dit geeft een onafgewerkte uitstraling.
Als het regent zorgt deze onafgewerkt uitstraling voor een extra sobere look.

Eenmaal binnen is duidelijk te zien dat de woning eigenlijk uit drie gelijke blokken bestaat. Een duidelijk gebruik van repeterende volumes.
Doorsnede met kamer indeling en licht princiepe

De blokken zoals hier boven te zien is zijn zeer minimalistisch opgebouwd. er zijn geen extra elementen toegevoegd buiten de hoofdmassa. Op scheidingen voor de badkamer en het toilet na.

De maten van het huis zijn gebasserd op de japanse tatami mat.

Japanse Tatami mat
Hieronder staan schetsen die gebruikt zijn voor de bouw van het Azuma house.




Doorsnede weergave van volumes
Het daglicht valt binnen doormiddel van de opening tussen de twee volumes in. Dit licht weerkaatst op het beton en verlicht zo de ruimte. Dit geeft minimaal licht binnen. Savonds valt er geen daglicht binnen. dan komen er door vierkante openingen rode lichtstralen naar binnen. Dit licht heeft alleen de functie dat je kunt zien waar je loopt. Een uitgebreide uitleg hiervan is te zien in de link bij de conclusie.


Opening waar door het licht naar binnen dringt

Effect van het lichtval. Er moet bijverlicht worden met kunstlicht.

Conclusie analyse:
Tadao Ando staat erom bekend dat hij speelt met wind, water, aarde en licht. Het aspect licht is in het Azuma house duidelijk terug te vinden. De andere elementen zijn niet terug te vinden. Ando maakt gebruik van de beschikbare ruimte. Hij zorgt er voor dat het gebouw puur functioneel is en zal geen extra elementen bevatten. Deze uitstraling van functionalisme wordt doorgevoerd door het gebruik maken van alleen maar beton. Dit product wordt in zijn eenvoud gelaten.

In deze link is goed het gebruikte princiepe van licht te zien.

Het gebruik van licht door Tadao Ando.
Ando staat bekend om het gebruik van de elementen wind, water, aarde en licht. Zoals eerder al aangegeven is vooral het element licht sterk aan wezig in het Zuma house. Op het eerste gezicht zou je dit niet zeggen, omdat het afgesloten is van de buiten wereld. Maar door het gedeeltelijke open dak lost Ando het gebrek aan licht op.
Het princiepe van het licht gebruik is te zien in de link boven deze alinea.

Overdag schijnt het licht van de zon door de opening in het dak naar binnen.
Hieronder is een impresie te zien.

Daglicht impresie
Savond's kan geen zonlicht meer binnen vallen. Ando bedacht hierop de rode lichten in de wanden. Deze zijn niet hinderlijk als men wil gaan slapen, maar geven voldoende licht om te zien waar men loopt. Als er buiten op het terras gerecreerd wil worden dienen de vuurvliegjes als verlichting. Deze vuurvliegjes dienen ook minimaal als lichtbron voor binnen.
Nachtlicht impresie



Bronnen
Informatie van onderstaande links.


Afbeeldingen
Google/afbeeldingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten